Hovawart Bond Nederland


 Rasbeschrijving


Hieronder vindt u een rasbeschrijving van de Hovawart. Het geeft u een beeld van wat u kunt verwachten van ons boeiende ras.

De Hovawart is een middelgrote hond, hij is krachtig, atletisch gebouwd en mag nooit te plomp van bouw zijn. De Hovawart dient een beweeglijke hond te zijn die over een goed uithoudingsvermogen beschikt. Hij is zéér baas gebonden. Het is een hond die laat volwassen is en een goede duidelijke opvoeding nodig heeft. Hij is zéér eigenwijs van aard maar verdedigt zijn bezitters en hun ìhuis en haardî van nature. Hij is meestal vriendelijk voor eigen gezinsleden, afwachtend en wat wantrouwend naar vreemde personen. Hij komt in diverse kleurslagen voor, waarvan er drie erkend zijn: zwart, zwart met blonde aftekeningen en geheel blond! Als u kennis maakt met het ras kunt u dat het beste niet op een show doen. In 'gevangenschap' oogt de Hovawart meestal rustig. Realiseer u dat dit een wat vertekend beeld is. De Hovawart is een ras wat héél lang jeugdig en speels is. Net zo min als iedere andere hond is de Hovawart geschikt als speelgoed voor kinderen. Een goede Hovawart kan makkelijk 12 jaar oud worden.

De Hovawart is een erfhond, maar dit wil niet zeggen dat Hovawarts niet zelfstandig op pad gaan. De geschiedenis van het ras leert dat de hond graag zijn erf verdedigd. Toch zijn er Hovawarts die ook gaan jagen en zich zeer snel een telkens groter wordend gebied toe-eigenen. Zijn bouw verraadt ook dat het een goede loper kan zijn. Hij beleeft veel plezier aan het bewegen, sporten en bezig zijn. De Hovawart is ook een hond die een knokpartijtje niet uit de weg gaat. Hij is sterk en soms wat aan de dominante kant. Een goede duidelijke opvoeding is dus zeker nodig! Als lid van het gezin is de Hovawart iets heel bijzonders, hij is een vriend, een maatje, hij is trouw en verdedigt zijn baas en de gezinsleden door dik en dun!

 

 

Speels, beweeglijk, atletisch: typische kenmerken voor de Hovawart optima forma!